D-vitamiinia saa sekä auringonvalosta että ruokavaliosta. Auringon UVB-valon avulla ihmisen elimistö muodostaa elintärkeää D-vitamiinia, joka on tärkeää sekä luustolle että ihmisen yleiselle hyvinvoinnille. Vaikka aurinko etenkin kesäaikaan on hyvä ja tärkeä D-vitamiinin lähde, se ei yksin riitä pitämään ihmisen elimistöä kunnossa. Etenkin kun suojautumiskeinot, jotka estävät ihoa palamasta, samalla blokkaavat tehokkaasti D-vitamiinin saannin auringosta. Jo UV-suojakertoimella 8 D-vitamiinin muodostuminen lakkaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että iho kannattaisi jättää suojaamatta! Palaminen altistaa melanoomalle, joten on huomattavasti ihoystävällisempi ratkaisu suojautua auringonvaloa vastaan ja ottaa D-vitamiinia purkista.

vitamiinilis%C3%A4t.jpg

D-vitamiinia saa myös ruokavaliosta: kananmunat, vitaminoidut maitotuotteet, kala ja sienet ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä. Ruokavalioon on kuitenkin vaikea sisällyttää tarpeeksi D-vitamiinia, sillä elintarvikkeet sisältävät sitä vain pieniä määriä. D-vitaminoidut maitotuotteet onkin kehitelty juuri sen vuoksi, että luonnollinen ruokavalio harvoin sisältää tarpeeksi D-vitamiinia. Tästä syystä erilaiset vitamiinivalmisteet ovat usein osana suomalaisten ruokavaliota.

Kuka tarvitsee D-vitamiinilisää?

D-vitamiinilisää suositellaan Suomessa kaikille lokakuusta maaliskuuhun, jolloin auringonvaloa on vain niukasti.vitamiinit%20-%20d-vitamiinit.jpg Joillakin ryhmillä on kuitenkin muita ryhmiä huomattavasti suurempi riski kärsiä D-vitamiinin puutteesta, ja he tarvitsisivat D-vitamiinilisää läpi koko vuoden. Alle 18-vuotiaat, yli 75-vuotiaat, liikalihavat, raskaana olevat ja imettävät kuuluvat tähän kategoriaan. D-vitamiinia on vaikea saada vahingossa liikaa, joten lisävitamiinin ottaminen purkista on turvallinen vaihtoehto kaikille. Ekstravitamiineja ei kuitenkaan kannata napsia, vaan noudattaa vitamiinipurkin ohjeistusta.

 D-vitamiinit.com myy vain laadukkaimpien valmistajien D-vitamiinilisiä kohtuuhintaan, joten halutessasi voit varmistaa oman D-vitamiinin saannin nopeasti internetin välityksellä. D-vitamiinilisän hankkiminen syysiltojen synketessä on hyvä idea kaikille, ja netistä varastot saa täydennettyä näppärästi. Toki d-vitamiinitableteita myydään myös apteekeissa ja isoimmissa marketeissa, joten niiden hankkiminen on helppoa.

Mihin D-vitamiini auttaa?

D-vitamiini parantaa vastustuskykyä, joten se voi auttaa pitämään flunssan loitolla. Lisäksi luusto pysyy hyvässä kunnossa, kun D-vitamiinia on tarpeeksi elimistössä. D-vitamiinin on epäilty auttavan ehkäisemään myös lukemattomia muita sairauksia, kuten esimerkiksi astmaa, 2. tyypin diabetesta ja masennusta. D-vitamiinilla onkin niin monia potentiaalisesti terveyttä edistäviä vaikutuksia, että D-vitamiinin riittävä saanti olisi todella hyvä turvata. Jos hiukankaan tuntuu, että lisäannos D-vitamiinia purkista voisi olla tarpeen, kannattaa lisäravinnetta hankkia. D-vitamiinin turvarajat ovat niin suuret, että vaikka omaan ruokavalioon kala ja muut D-vitamiinipitoiset tuotteet kuuluisivatkin, niin lisävitamiinista tuskin on ainakaan haittaa. Terveysetuja sen sijaan D-vitamiinilisä saattaa antaa hyvinkin paljon Pohjolan asukille.

Katso myös Top 50 valmisteet: http://www.d-vitamiinit.com/top-50